Pivara "Grain d'Orge" i kompanija INTEWA prave ekskluzivno pivo od kišnice

Hmelj, slad, kvasac i poslednje, ali ne i najmanje važno, VODA - nakon 500 godina od utemeljenja nemačkog Zakona o čistoti piva, pivo je izuzetno popularan napitak. Pokret u sve većoj ekspanziji, pod nazivom "Craft Beer", razvija piva za tržište ovog napitka sa širokim spektrom ukusa i jedinstvenim aromama i njegovi pripadnici to rade sa velikim entuzijazmom. Hmelj, slad i kvasac se zajedno kombinuju na kreativan način da bi razvili nešto novo. Četvrti bitan faktor za dobro pivo je VODA. Pivare obično imaju svoje strogo čuvane izvore vode da bi pravili svoje jedinstveno pivo. Međutim, sada postoji nova ideja a to je da se u proizvodnji piva koristi KIŠNICA.

Ideja je ostvarena onog momenta kada su Oliver Ringelstein, direktor nemačke firme INTEWA i njegov američki partner Bob Drew, razgovarali o Bob ovom hobiju, upravo o "Craft Beer". Obojica su profesionalno specijalizovana u oblasti voda: nemačka firma INTEWA razvija i prodaje tehnologije za reciklažu vode. Već nekoliko godina, tehnički pronalazak pod nazivom AQUALOOP, koji vrši prečišćavanje vode tehnikama ultra-filtracije, proizvodi pitku vodu iz sakupljene kišnice. Sada je u razgovoru ideja dvojice sagovornika bila jasna - Bob je već uspešno koristio kišnicu u procesu proizvodnje svog piva. Oliver je bio zaintrigiran tom idejom.

Započeo je potragu za pivnicom koja bi mogla da ideju pretvori u praksu. Pronašao je ono što je tražio u mikro-pivnici "Grain d'Orge" iz belgijskog gradića Hombourg. Majstor za proizvodnju piva, gospodin Benoît Johnen je bio brzo ubeđen jer je AQUALOOP tehnologija obezbedila najviše zahteve procesa pivske proizvodnje: iz kišnice su, procesom kondenzacije, potpuno odstranjene mineralne materije i prirodno je očišćena.

AQUALOOP tehnologija kompanije INTEWA pouzdano uklanja zagađenja nakupljena u vodi sa površina za sakupljanje kišnice (krovne površine, olučni sistem i dr.) i čini vodu perfektno higijenizovanom. Očišćena kišnica ne sadrži mikropolutante, poput ostataka medicinskih preparata ili hormona - a naravno ni pesticide (poput glifozata), što je skoro jedinstvena osobina! Izlazna voda ne može biti "čistija" za dalji proces proizvodnje piva. Čisto pivo proizvedeno od čiste kišnice: to je ubedljiva ideja za popularni napitak sa dugom istorijom.

Benoît Johnen se dáo na posao. U svesnom razvojnom procesu, rođen je brend sa nazivom "Brain". Spravlja se kao Trapist-pivo sa sekundarnom fermentacijom u boci i sadržajem od 6,5% alkohola.

Meka kišnica daje pivu brenda "Brain" jedinstveni karakter. Naročito arome slada su jasno prisutne i obezbeđuju delikatan osećaj ukusa. "Brain" pivo bi trebalo da se služi pri temperaturama 12-14OC u čašama sa ručkom i širokim obodom. Dok se sipa, molimo da se uverite da talog ostaje unutar flaše. Novo pivo za ljubitelje - pravi užitak.

Tokom maja 2016.godine, "Brain" pivo je bilo po prvi put degustirano. Zainteresovani za nabavku - a takođe i za dalju proizvodnju - trebalo bi da kontaktiraju direktno kompaniju INTEWA; ovo pivo je dostupno jedino preko kompanije u Ahenu. Utvrđeni parametri upotrebljene kišnice. Utvrđeni parametri upotrebljene kišnice.

Utvrđeni parametri upotrebljene kišnice.

Copyright © 2016 • INTEWA GmbH Aachen